Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia - Egy falat Görögország

VASSILOPITA

150 150 Gyradiko Estia - Egy falat Görögország

Tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján.
Innen ered az a különbség is, hogy Görögországban két hasonló funkciójú fehér szakállas fazon is hoz ajándékot. December elején (6-án) az európai hatás eredményeként megérkezik Ai Nikolas, avagy Szt. Nikolas = Szt. Miklós, vagyis a Mikulás. A görög gyerekek ma már két ilyen fehér szakállú fazont is várnak repesve, hiszen a december végén érkező Ai Vassilis is hasonló jegyeket visel, miközben hasonló funkciókkal is el van látva. Hozza az ajándékot.
Ezt a kis etimológiai bevezetőt lezárva térjünk rá a Vassilopita receptjére. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az alábbi mennyiségek kb. két normál méretű tepsi Vassilopita elkészítését teszi lehetővé! Mivel én általában ipari méretű sütővel dolgozom, ezért a receptet is erre a mennyiségre írom le. Aki kisebbet szeretne készíteni az felezze le a mennyiséget.

Hozzávalók:
5 kg finom liszt
13 dkg élesztő ( nem szárított!, az nem ide való)
1 kg vaj
1,25 kg cukor
Kb. 1 liter tej
20 tojás
3 evőkanál ánizsmag
5 desszertes kanál masztik ( chiosi növényből készített por, vagy kristály)
5 desszertes kanál csersznyemag (kihagyható, de ha keresed machlep néven az ázsiai vagy török fűszereseknél fellelhető, latin neve cerasus mahaleb)
3 tojás sárgája a kenéshez
Két féle (fekete és fehér) szezámmag a díszítéshez.

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás