Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia  - Egy falat Görögország Gyradiko Estia - Egy falat Görögország

PADLIZSÁNKRÉM

150 150 Gyradiko Estia - Egy falat Görögország

Az egyik legismertebb görög előétel a padlizsánkrém, avagy melidzanosalata.
Szép fényes lila és feszes „bőrű” padlizsánokat válasszunk a piacon, ha lehet a kerek típusút, mert abban több a „hús”, mint a hosszúkásban, de ha nincs más a hosszúkás is jó lesz.
Otthon aztán, ha megmostuk hideg vízben a padlizsánokat, tepsibe helyezzük őket és pici olajjal átkenve a bőrét lassú tűzön puhára sütjük.
Ha már puha a padlizsán – megszúrjuk villával- akkor kivesszük a sütőből, meghámozzuk és a húsát átpaszírozzuk egy szitán. Ha nem megy egyből a szitán akkor törjük meg villával, de a sietősek turmixgépbe is rakhatják.
A pépet felturbózzuk extra szűz olívaolajjal annyira, hogy még ne tocsogjon az olajban, de azért ne sajnáljuk belőle az anyagot. A padlizsán a saját súlyának akár a kétszeresét is fel tudja venni az olajnak! Minden esetre tegyünk bele bőven, 1-2 deci nem árt neki! Keveréshez ajánlanám egy nagyobb tál használatát.
Egy kiló padlizsánhoz tisztítsunk meg egy jó nagy fej hagymát, amit rendkívül apróra kell, hogy vágjunk. Ezt is beleborítjuk a masszába és összeforgatjuk.
Ezután előveszünk egy fej fokhagymát és ezt is apróra vágjuk, de átpréselhetjük a nyomón is. Ezt is beleborítjuk a masszába és összeforgatjuk.
Friss petrezselyem következik, amit szintén felaprítunk a deszkán – vizesen egyszerűbb vágni! – és ezt is hozzáadjuk a masszához és persze összeforgatjuk.
Teszünk bele borecetet egy cseppet, egy kis citrom levét, sót és fehérborsot, no és persze oreganot és valódi feta sajtot.
Ha túl intenzív a padlizsánkrém íze, tompíthatjuk egy kis majonézzel is. Higgyék el, lehűtve egy kis forró pirítóssal zseniális kaja lesz belőle.

Jó étvágyat, Kali Orexi!

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás