Megjelenés a We Love Budapest oldalon

Az immár tizennégy éve üzemelő, újságosbódé méretű elvitelesből az ország legjobb görög vendéglőjévé fejlődött Gyradiko Óbuda után Újlipótvárost is meghódítja, akárcsak a 300 spártai felsőtestei a női szíveket. A Victor Hugo utcában megnyitott Estia Gyradiko egyedül tágasabb terében különbözik az óbudai kistestvértől, minőség és autenticitás tekintetében ugyanazt teszi le az asztalra.

 

A görög gasztronómiát a tenyerénél is jobban ismerő Ghavrilos Arghyropoulos szakácsmester és étteremtulajdonos nevével fémjelzett Gyradiko-família – amelyVeresegyházon és Debrecenben is képviselteti magát – legújabb tagja egy négyfogásos próbavacsorán demonstrálta, hogy az is lehet gourmet, ami egyszerű.

A görög konyha három tájegység ízeit vegyíti: az olaszos fűszerezéssel és tésztákkal operáló jón-tengeri szigetekét, a gasztronómiai és kulturális olvasztótégelyként aposztrofálható Kis-Ázsiáét, valamint a főként nyárson sütött húsokat, zöldségeket és hüvelyeseket felvonultatókontinentális Görögországét.

A múlt heti próbavacsorán mindhárom tájegység különlegességeiből kóstolót kaptunk, és többek között olyan finomságok ékesítették a tányérokat, mint az előétel gyanánt szervírozott olívabogyó-válogatás görög húsgolyókkal, kolbásszal és pikáns fetakrémbe mártogatható pitával, de volt még vörösboros sertésragu, olívabogyós csirkeragu, krétai töltött cukkini, illetve joghurtos-citromos mousse.

A kellő profizmussal kiválogatott alapanyagok egytől egyig Görögországból érkeznek, az egyszerű, minden manírt mellőző enteriőr is hamisítatlanul görögös, tehát a tévedés kockázata nélkül kijelenthetjük, hogy az Estia Gyradiko a hellén gasztronómia és életérzés fellegvára lesz.

http://welovebudapest.com/kavezok.ettermek/estia.gyradiko.gorog.gasztrogigasz.lipociaban